In ziua de astazi, televizoarele moderne au devenit tot mai performante, astfel ca ele ne ofera o calitate a imaginii foarte buna si diferite functii utile, pe langa cea clasica de televizor. Totusi, foarte multi se intreaba care este diferenta dintre Full HD si 4K.

Ce inseamna Full HD si 4K la televizoare

Ce inseamna Full HD si 4K la televizoare

Atunci cand esti in cautarea unui televizor nou si consulti oferta de produse a magazinelor online sau offline, cu siguranta vei observa inca din start, din titlul produsului, daca televizorul este unul Full HD, 4K sau daca dispune de o alta rezolutie (de exemplu 8K). 

Aceste denumiri se refera practic la rezolutia ecranului televizorului. Rezolutia este reprezentata de numarul de pixeli care sunt repartizati pe latimea si lungimea ecranului.

Un pixel reprezinta practic cea mai mica parte dintr-o imagine pe care o vedem pe ecranul oricarui dispozitiv electronic. Un numar cat mai mare de pixeli se traduce printr-o imagine mai clara si o experienta mai buna de vizualizare.

Astfel, televizoarele Full HD dispun de o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli. Indiferent de dimensiunea fizica a ecranului, un televizor Full HD va avea 1920 de pixeli pe latime si 1080 pixeli pe inaltime.

Evident, cu cat ecranul este unul mai mare, cu atat acesti pixeli vor fi mai usor observabili, iar calitatea imaginii va avea de suferit, in special atunci cand privesti la televizor de la o distanta mica.

De partea cealalta, un TV 4K (Ultra HD) are o rezolutie de 3840 x 2160 pixeli. Aceasta este cea mai populara rezolutie pentru televizoarele cu tehnologia 4K, insa poti intalni si unele televizoare a caror ecrane contin 4096 x 2160 pixeli, diferentele fiind insa aproape insesizabile.

Iata asadar ca se poate puncta inca din start o diferenta intre 4K si Full HD - televizoarele 4K au o rezolutie mult mai buna si ofera un numar de pixeli de 4 ori mai mare decat cele Full HD.

De aici provine practic si denumirea acestei tehnologii 4K - de 4 ori mai multi pixeli decat Full HD. Astfel, in ziua de astazi cele mai bune televizoare de pe piata ofera tehnologia 4K sau chiar si mai avansata, pentru o calitate a imaginii cat mai ridicata.

Care este diferenta dintre Full HD si 4K

Care este diferenta dintre Full HD si 4K

Acum ca ai aflat ce inseamna aceste doua tehnologii, este util sa cunosti si care este diferenta dintre Full HD si Ultra HD (4K).

Asadar, dupa cum ti-am spus si mai sus, principala deosebire este reprezentata de numarul de pixeli dispusi pe ecranul televizorului; la 4K vei avea un numar de pixeli de 4 ori mai mare decat la Full HD.

Aceasta diferenta intre 4K si Full HD din punct de vedere al pixelilor se traduce bineinteles si prin diferente in calitatea imaginii. Un televizor 4K va putea reda imagini mult mai clare si cu mai multe detalii.

In ziua de astazi, ecranele televizoarelor devin tot mai mari, astfel ca vei observa diferenta dintre Full HD si 4K atunci cand vei privi televizorul de la o distanta mai redusa.

Tendinta clientilor este de a cumpara televizoare cat mai mari, chiar daca ele vor fi folosite in camere mici ca dimensiune, iar in astfel de situatii, pentru o experienta de vizualizare cat mai buna este util sa fie ales un televizor 4K.

In cazul unui TV Full HD mai mare, daca il vei privi de la o distanta mica vei putea observa pixelii independeti, ceea ce evident inseamna o experienta de vizionare nu prea buna.

Trebuie sa mai stii ca vei observa diferenta dintre Full HD si 4K doar in cazul emisiunilor/filmelor filmate cu tehnologia 4K sau una mai avansata.

De exemplu, daca ai un televizor 4K, insa filmul pe care il urmaresti este Full HD, atunci nu te vei bucura din plin de performantele televizorului tau. Tot mai multe productii cinematice incep insa sa fie filmate in 4K, astfel ca avantajul de a detine un televizor performant este evident.

In concluzie, chiar daca pretul de achizitie al televizoarelor cu tehnologia 4K este ceva mai mare decat pentru cele Full HD, totusi el se justifica pe deplin. In multe situatii te vei bucura de o experienta mult mai buna de vizualizare.

Fiind disponibila in industrie inca de la mijlocul anului 2013, tehnologia 4K este acum destul de accesibila din punct de vedere al pretului, astfel ca e foarte probabil sa gasesti televizoare 4K performante in bugetul de care dispui.